PUDING KARAMEL

Tuesday, June 29, 2010

BAHAN-BAHAN:

3 biji telur
1/2 tin susu pekat
2-3 titik esen vanila
5 sudu gula
air

CARA-CARA:

Karamel
1. Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air.
2. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah
sehingga perang.
3. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Puding

1. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Kacau dengan perlahan sehingga sebati.
Jangan biarkan berbuih. (Dalam masa yang sama panaskan periuk kukus)
2. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan
sampai mendidih.
3. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi.
Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Kukus dengan api sederhana selama 25minit
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang
pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree
p/s: I wrote this menu as per request from my beloved sisters: ting,sa'dah,masyie n others..(",)

1 comments:

Durratul Akhyar said...

kak,

sy dh watla puding karamel tu..
lmbt sgt tggu resepi akk..
hehe..xpe2
tp lain ckitla cr sy wat dr akk..(^_~)